Ga door naar hoofdcontent
InformatieEchocentrum redt moeder en kind – Ghana

Echocentrum redt moeder en kind – Ghana

Gezondheidspionier Kofi en zijn team willen een echocentrum in de gezondheidskliniek in Kissiflui in Ghana inrichten, waar zwangere vrouwen tijdig een gynaecologische echoscopie kunnen laten maken. Op die manier kunnen zwangere vrouwen die risico lopen, veilig bevallen. Kofi brengt zo een betere gezondheid een stukje dichterbij voor deze kwetsbare groep in Oost-Ghana. 

Tijdig complicaties bij zwangere vrouwen vaststellen met een echo

In het oosten van Ghana in de zeer afgelegen gebieden van Kissiflui en Norvisi komen steeds meer moeders en kinderen naar de gezondheidscentra, waaronder ook zwangere vrouwen. Dit komt omdat kinderen hier inmiddels gevaccineerd  kunnen worden. Het NASF heeft dit mogelijk gemaakt door het financieren van zonnepanelen en koelkasten in het gezondheidscentrum. Vaccinaties kunnen hierdoor gekoeld bewaard worden.

Zwangere vrouwen worden bij gezondheidsproblemen of complicaties nu nog doorgestuurd naar de ziekenhuizen in de grote steden. Doordat de dorpen zeer afgelegen liggen en de wegen erg slecht begaanbaar zijn, is het voor de meeste vrouwen helaas niet mogelijk om naar deze steden af te reizen. Het aantal complicaties dat eindigt in moeder- en kindsterfte is dan ook heel hoog.

Kofi: ‘We hebben een ruimte in het gezondheidscentrum toegewezen gekregen om een echocentrum in te richten. We willen dit graag zo snel mogelijk doen. Daarnaast willen we een echo apparaat aanschaffen en plaatsen en twee van de medewerkers trainen in het gebruik van het apparaat. De zwangere vrouwen die nu langskomen kunnen dan tijdig beoordeeld worden middels een gynaecologisch echo onderzoek.

Ook willen we de medewerkers trainen in het onderhoud, om ervoor te zorgen dat het echo apparaat op een duurzame manier zwangere vrouwen kan helpen’. Lees verder

IMG_5129
IMG_5109

Helpt u mee aan het mogelijk maken van echo’s ter voorkoming van moeder- en kindersterfte in Ghana? 

Voor het project van Kofi is € 7.918,- nodig. 

Steun Kofi of maak uw bijdrage over naar IBAN NL51 ABNA 0470 380 578 t.n.v. Nederlands Albert Schweitzer Fonds o.v.v. ‘Echocentrum’.