Leni Slotboom
Kijk wat het meest effectief is en wat je kan doen, dóe dat gewoon”.
Een van onze donateurs van het eerste uur is Leni Slotboom. “Ik geef omdat ik geloof dat de manier waarop Albert Schweitzer te werk ging ook nu nog werkt: door gewoon te doen.” Als we allemaal wat doen, kunnen we de wereld ook voor de mensen in Afrika een stukje beter maken”.
Leni: “Toen ik 10 jaar oud was kreeg ik tijdens kerst een boekje uitgereikt genaamd ‘Ik kom u helpen dokter’. Dit was een boekje over Albert Schweitzer. Het boekje heeft een onuitwisbare indruk op mij gemaakt. Het boekje vertelt over Albert Schweitzer die eigenhandig in Afrika alles aanpakte om daar arme mensen te helpen. Hoe bijzonder is het dat hij, als theoloog, professor en musicus ervoor koos om alles wat hij had opzij te zetten en zich als tropenarts in Afrika in te zetten voor de medemens? Hij bouwde het ziekenhuis in Lambaréné, maar ook legde hij een moestuin bij het ziekenhuis aan, zodat de mensen te eten hadden. Eigenlijk laat ik mij sindsdien inspireren door het gedachtegoed van Albert Schweitzer, zowel in mijn privé als werkzame leven.
Eerbied voor het leven
Zoals zijn lijfspreuk ‘eerbied voor het leven’. Mijn man en ik bezigen dit dagelijks. Het gaat om eerbied voor alles en iedereen om ons heen en is ook nu heel actueel. Zo heb ik veel in hospices gewerkt en vroeg ik me weleens af hoe Albert Schweitzer om zou gaan met ons huidige maakbare leven. Daarom blijf ik elke dag Albert Schweitzer lezen.
Het goede van het ASF nu vind ik dat jonge mensen gezondheidspionier zijn. Zoals Jim, met het ASP project van familieparticipatie in de ziekenhuizen in Ghana. Dat vind ik echt een mooi project: een project in Afrika, kleinschalig, met familie als inzet. Het effect van kleine projecten in Afrika is zo groot. Dan denk ik ook aan een project als schoon koken, waarbij de moeders nu buiten op een fornuis koken, in plaats van in de rook, binnen, in aanwezigheid van kleine kinderen. Of die toiletgebouwen voor meisjes, dat maakt zo’n enorm verschil voor hun toekomst”.
Kleinschaligheid
Ik wil het ASF aanraden ook echt in Afrika en bij kleinschaligheid te blijven. Ik vind dat de kracht en het ligt helemaal in het verlengde van hoe Albert Schweitzer zelf werkte. Ik zie die kleinschalige projecten als kleine lichtpuntjes voor de mensen daar. Kijk wat het meest effectief is en wat je kan doen, dóe dat gewoon”.
Leni heeft een indrukwekkende bibliotheek met geschreven werk en verzamelstukken van Albert Schweitzer opgebouwd. Ze heeft inmiddels zeer veel kennis over hem opgedaan, waarvan ze graag zou zien dat die meer wijdverbreid bekend is.
Leni: “Elke dag lees ik een tekst van Albert Schweitzer. Deze neem ik door de dag mee. Hij heeft zoveel dingen gezegd en geschreven die ook vandaag de dag nog geldig zijn. Ik zie hem niet als een goeroe, maar als een inspirator. Zelf ben ik ook predikant en het christendom zoals Albert Schweitzer dat ziet vind ik mooi. “Uiteindelijk draait het allemaal om liefde voor elkaar, ook nu nog.”
“Ik waardeer het werk dat het ASF doet en geef jaarlijks een bijdrage. Ik kom met veel plezier naar de Albert Schweitzer Prijsuitreiking, om over al die mooie projecten van jonge mensen te horen. Ik hoop dat vele mensen ons voorbeeld volgen en er nog vele kwetsbare groepen in Afrika geholpen kunnen worden”.
Helaas hebben wij vernomen dat Leni op 17 februari 2024 is overleden. We zijn heel dankbaar voor haar jarenlange steun. We wensen haar naasten veel sterkte met het verwerken van dit verlies.