Ga door naar hoofdcontent
InformatieSteun William

Steun William

Help jij William met het uitrollen van een veelzijdig programma dat zorgt voor een betere menstruele gezondheid op 9 scholen in Ghana? De toekomst van meisjes en jonge vrouwen kan hiermee voorgoed veranderen.

Lees hieronder hoe William en zijn team het leven hebben veranderd van Adunu.

Adunu Bertha, 14 jaar – van schaamte naar een droom

Adunu is een meisje van 14 uit Brewaniase in de Oti region van Ghana. Zij en haar vriendinnen moesten hun menstruatie elke maand regelen met geïmproviseerde oplossingen, wat vaak leidde tot schaamte en gezondheidsproblemen.

Adunu: “Elk semester konden mijn ouders me maar 2 pakken maandverband geven. Daarom moesten we vaak tissuepapier gebruiken als vervanging voor maandverband. Dit leidde vaak tot gênante vlekken tijdens de les. Sommige studenten hadden zelfs geen toegang tot tissuepapier en namen hun toevlucht tot andere materialen, wat leidde tot infecties. Velen van ons bleven de 5-7 dagen van hun menstruatie liever thuis om deze problemen te vermijden. Door stigma’s en culturele beperkingen waren velen van ons, inclusief onze moeders, niet in staat om over onze menstruatie te praten en er was ook helemaal geen toegankelijke informatie over menstruatie”.

Adunu en haar vriendinnen
Een duidelijk effect

Het programma ‘Empowerment van vrouwen en meisjes door middel van menstruele hygiëne’ begon op Adunu’s School met gratis maandverband, voorlichting over menstruele gezondheid en herbruikbare menstruatieproducten voor de meisjes op de school. Het effect van het programma werd al na een paar weken duidelijk: de meisjes misten niet langer school tijdens hun menstruatie. In de klas werd gelachen en gekletst terwijl ze hun ervaringen deelden en elkaar steunden. Adunu, merkte een grote verandering bij zichzelf en haar medeleerlingen op; ze liepen met opgeheven hoofd, er was geen angst meer voor gênante vlekken of infecties.

Dromen van de universiteit

Het programma veranderde niet alleen het dagelijks leven van de meisjes, maar ook hun toekomst. Doordat ze geen schooldagen meer missen, zijn de schoolprestaties van Adunu en haar vriendinnen enorm verbeterd. Adunu, die zich eerst zorgen maakte over hoe haar menstruatie haar studie zou beïnvloeden, begint ervan te dromen om naar de universiteit te gaan en verpleegster te worden om anderen in haar gemeenschap te helpen. Adunu is nu een trotse ambassadeur van het programma.

Doe mee

Help jij William met het uitrollen van dit programma dat zorgt voor een betere menstruele gezondheid op 9 scholen in Ghana? Dat kan door hierboven of hieronder de QR-code te scannen of via deze link van Tikkie. Je kunt jouw bijdrage ook overmaken op NL51 ABNA 0470 380 578 t.n.v. Nederlands Albert Schweitzer Fonds, o.v.v. ‘Empowerment meisjes’. Enorm bedankt namens William en zijn team!