Ga door naar hoofdcontent
Informatie‘Water is alles voor ons’

‘Water is alles voor ons’

Adisah is een 43-jarige boerin met 5 kinderen die samenwoont met haar man en 2 andere vrouwen in de Gbangu gemeenschap op het platteland van Ghana. Adisah verkoopt verse groenten van haar boerderij op de lokale gemeenschapsmarkt. De landbouw en de verkoop van groenten zijn haar belangrijkste bronnen van inkomsten voor het onderhoud van haar kinderen.

Adisah vertelt hoe het leven was zonder betrouwbare bron van water in haar gemeenschap. Zij en haar 3 jongste kinderen, een jongen en 2 meisjes, gingen voorheen ’s ochtends vroeg en ’s avonds laat op zoek naar water om te voorzien in de behoefte aan water.

De nieuw aangelegde waterput heeft grote verlichting gebracht voor alle vrouwen en kinderen in de Gbangu gemeenschap. Het water is schoon en bevindt zich in de gemeenschap zelf, waardoor de reisafstand korter is en kinderen geen lessen op school meer missen.

Adisah : “Water is alles voor ons. Alle dingen die we thuis doen, zoals koken, wassen en baden, vereisen het gebruik van water. Voorheen haalden we water bij de dam vandaan. De dam, onze belangrijkste drinkbron, was een bron van zorg voor mij en mijn familie. Mijn kinderen misten soms lessen op school omdat ze niet vroeg genoeg terug konden zijn.  De bron was ruim 4 km lopen. Vandaag zijn onze verhalen anders, dankzij de bouw van de waterput in het dorp. We zijn binnen enkele minuten weer thuis met het water voor ons gebruik. De kinderen zijn op tijd voor school en houden tijd over voor hun huiswerk. We hoeven ons geen zorgen meer te maken om de toegang tot schoon en veilig water. We zijn het ASF zeer dankbaar voor deze enorme verbetering in ons leven.”