Ga door naar hoofdcontent
NieuwsDubbele winnaar Albert Schweitzer Prijs 2022: ‘Building bridges for broken bones’

Dubbele winnaar Albert Schweitzer Prijs 2022: ‘Building bridges for broken bones’

Woensdag 3 januari 2024

De Albert Schweitzer ‘Gezondheidspionier van het jaar 2022’ en de Publieksprijs 2022 gaan dit jaar naar Joost Binnerts (tropenarts Shirati KMT Hospital, Tanzania) en zijn lokale partner Jovine Okoth. Zij wonnen beide prijzen voor hun project ‘Building bridges for broken bones’ in Tanzania. De vakjury van de Albert Schweitzer Prijs onder leiding van Marion Koopmans (viroloog Erasmus MC) verkoos het project unaniem als winnaar van de hoofdprijs. Een kickstart van € 7.000,- met bijbehorende titel en award. Ook in de stemcampagne kreeg het project de meeste stemmen van het publiek. Joost en Jovine wonnen daarmee nog eens € 2.000,- met de publieksprijs. De prijsuitreiking vond zaterdag 8 oktober 2022 plaats in het AFAS hoofdkantoor in Leusden.

De Albert Schweitzer Prijs is dé prijs die het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF), initiatiefnemer van de prijs, uitreikt aan jonge gezondheidspioniers met innovatieve ideeën ter bevordering van de gezondheid in Sub-Sahara-Afrika. Altijd samen met een Afrikaanse partner en met steun van de lokale bevolking. AFAS Foundation is partner van de prijs.

De winnaar van zowel de Albert Schweitzer juryprijs als de publieksprijs.
Joost Binnerts (midden) met de gewonnen prijzen tussen de juryleden! V.l.n.r. Jelle Visser (winnaar Albert Schweitzer Prijs 2016/2017), Marion Koopmans (voorzitter, viroloog Erasmus MC Rotterdam), Tjitske Vreugdenhil (bestuurder Projecten Nederlands Albert Schweitzer Fonds) en Gerben Ebersdijk (directeur AFAS Foundation).
Joost met de Albert Schweitzer award ‘Gezondheidspionier van het jaar 2022’

Drie genomineerden juryprijs ‘Gezondheidspionier van het jaar 2022’

Uit de negen deelnemende projecten verkoos de vakjury drie genomineerden voor de juryprijs. Bente van der Meijden met haar project ‘Een beter leven voor kinderen met cerebrale parese‘, Malawi. Mind in Motion, Kenia een dansproject van Wouter Bekker, Line Francken, Suleiman Maningi en Vincent Owoko. En Joost Binnerts en Jovine Okoth met hun project ‘Building bridges for broken bones’. Zij pitchten tijdens de prijsuitreiking hun project aan de vakjury en het aanwezige publiek. Joost en Jovine wonnen met hun uiteindelijk de juryprijs.

Over ‘Building bridges for broken bones’

Joost Binnerts (tropenarts Shirati KMT Hospital, Tanzania) en zijn Afrikaanse partner Jovine Okoth willen met hun project een samenwerking onderzoeken tussen het ziekenhuis (formele zorg) en lokale bonesetters (informele zorg) in de behandeling van patiënten met botbreuken, om zo het beste van beide werelden te combineren. Joost: ‘Het doel van ons project is een gezamenlijk triage en behandelplan op te stellen waarmee patiënten beter kunnen worden geselecteerd die chirurgie nodig hebben. Om zo ernstige complicaties te voorkomen’. Meer informatie

Behandeling (gewrichtsmassage) door een traditionele bonesetter – Foto Joost Binnerts, Jovine Okoth
Behandeling door een arts in het ziekenhuis – foto Joost BinnertsJovine Okoth

Joost: ‘Een bonesetter is een vaak oudere man die met lokale hulpmiddelen een fractuur probeert te genezen. De meesten hebben het vak van hun vader geleerd. Hun hulpmiddelen zijn divers zoals massage (gewrichtsmanipulatie), kruiden die op de huid moeten worden aangebracht en het aanbrengen van warme omslagen op het fractuurgebied. Zij spelen ook een belangrijke rol in de spirituele begeleiding van patiënten.

Vakjury lovend en unaniem qua beoordeling

‘Het project ‘Building bridges for broken bones’ was niet alleen zeer goed doordacht maar ook erg overtuigend gepresenteerd’, aldus Marion Koopmans, voorzitter vakjury. ‘Het idee om lokale zorg te verbeteren door een combinatie van traditionele en westerse geneeskunde past bij een moderne kijk op samenwerking in lage inkomens landen en sprak ons zeer aan. Samenwerking met bonesetters vanuit wederzijds vertrouwen is denken wij een uitstekende keuze en sleutel tot succes. Ook was duidelijk dat de prijswinnaar goed heeft nagedacht over mogelijke knelpunten. We zijn razend benieuwd naar zijn terugkoppeling volgend jaar’.

Joost en zijn partner Jovine Okoth ook winnaar Albert Schweitzer Publieksprijs 2022
Ontroerde Jovine Okoth (rechts livestream aanwezig vanuit Tanzania) na het bekendmaken van de juryprijs
Juryvoorziter Marion Koopmans feliciteert Joost Binnerts als winnaar van de Albert Schweitzer juryprijs en Albert Schweitzer publieksprijs 2022

‘Vereerd met winnen beide prijzen’

Joost: ‘Jovine en ik zijn ontzettend blij en vereerd met beide prijzen. Niet alleen om de bevestiging van vakmensen dat we op het juiste pad zitten, maar ook omdat we nu de financiële kickstart hebben die nodig is om te beginnen! Vanaf volgende maand gaan we van start met de eerste stenen van onze brug naar de bonesetters, door met ze in gesprek te gaan over hun ervaringen, perspectieven en ideeën voor een succesvolle samenwerking’!

Vakjury Albert Schweitzer Prijs

De vakjury bestond dit jaar uit juryvoorzitter Prof. Dr. Marion Koopmans (viroloog Erasmus MC Rotterdam) en juryleden Gerben Eversdijk, directeur AFAS Foundation; Jelle Visser, winnaar Albert Schweitzer Prijs 2016/2017 project ‘Voorkom podoconiosis (olifantsvoeten), draag schoenen, Ethiopië, Fellow Infectious Diseases; Tjitske Vreugdenhilbestuurder Nederlands Albert Schweitzer Fonds, portefeuille Projecten en voormalig tropenarts.

Presentator Sander de Kramer wijzend naar alle negentien gezondheidspioniers die deelnamen aan de prijs met hun projecten.
Joost Binnerts tijdens zijn presentatie voor de juryprijs. Op de achtergrond lokale bonesetters.

Albert Schweitzer Prijs voor gezondheidspioniers

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds (NASF), een stichting die kleinschalige gezondheidsprojecten in Afrika mogelijk maakt en hiermee het gedachtegoed van Dr. Albert Schweitzer voorzet, reikt dit jaar voor de 11e keer de Albert Schweitzer Prijs uit. De stichting stimuleert hiermee jaarlijks jongeren in Nederland met een medische of technische opleiding te komen met slimme en innovatieve ideeën ter verbetering van de gezondheid in Sub-Sahara-Afrika. En zo gezondheidspionier te worden. Iemand die nieuwe wegen en terreinen van gezondheidszorg ontsluit in Afrika en zijn of haar talenten in dienst wil stellen in het belang van de medemens. Net zoals Dr. Albert Schweitzer, arts en Nobelprijs winnaar en naamgever van het NASF deed. Passie voor gezondheid, innovatie, ondernemerschap, leiderschap en gedrevenheid zijn eigenschappen kenmerkend voor deelnemers aan de Albert Schweitzer Prijs.

©Foto’s – Favori – Rianne Temmermans– www.favori.nl