Ga door naar hoofdcontent
NieuwsEchocentrum vervolgproject in Ghana

Echocentrum vervolgproject in Ghana

Woensdag 3 januari 2024

Soms lijkt het misschien alsof het NASF alleen een financiële bijdrage geeft aan de start van eenmalige kleinschalige gezondheidsprojecten. Niets is minder waar. Bij goed resultaat financieren wij ook regelmatig vervolgaanvragen of nieuwe aanvragen van reeds bij ons bekende partners. Een voorbeeld van een vervolgproject is de oprichting van een echocentrum in Kissiflui in Ghana door onze lokale partner.

In de landelijke en zeer afgelegen gebieden van Kissiflui en Norvisi heeft het NASF eerder een bijdrage geleverd aan de installatie van zonnepanelen en de aanschaf van koelkasten ten behoeve van vaccinaties voor kinderen. De zonnepanelen en koelkasten zorgen voor een goed functionerende koelketen in de gezondheidscentra. Hierdoor kunnen kinderen in deze twee afgelegen dorpen inmiddels deelnemen aan het reguliere Ghanese vaccinatieprogramma.

Moeder- en babysterfte

Er komen hierdoor steeds meer moeders en kinderen naar de gezondheidscentra, waaronder ook zwangere vrouwen. Zwangere vrouwen hebben geen mogelijkheid om een echo te laten maken. Placenta praevia is een voorbeeld van een complicatie, die als dit niet tijdig wordt ontdekt gevaarlijk kan zijn voor moeder en kind. Vanwege de afwezigheid van een echocentrum is moeder- en babysterfte in deze regio dan ook hoog.

Onze lokale partner heeft daarom bij ons een aanvraag ingediend voor een nieuw project voor moeder en kind in hetzelfde gezondheidscentrum. Het betrof de oprichting van een echocentrum in het Kissiflui Health Center.

Veilig bevallen

Het project is met succes afgerond en het echocentrum is inmiddels in bedrijf. Dankzij het echocentrum hebben zwangere vrouwen in Kissiflui en Norvisi de mogelijkheid een echo te laten maken en kunnen zij op een veilige manier bevallen. Daarmee komt gezondheid voor moeder en kind ook in deze plattelandsregio van Ghana een stukje dichterbij!