Ga door naar hoofdcontent
NieuwsSchoon drinkwater voor 1.200 Oegandezen

Schoon drinkwater voor 1.200 Oegandezen

Woensdag 3 januari 2024
Het water werd uit het moeras gehaald
Het Albert Schweitzer Ziekenhuis is een van de partners waar het Nederlands Albert Schweitzer Fonds mee samenwerkt. Via het salarisdonatieprogramma kunnen medewerkers van het ziekenhuis met een maandelijkse donatie uit hun salaris bijdragen aan het werk van het NASF. Elk jaar steunt het Albert Schweitzer Ziekenhuis een ander project. Het meest recente project was het herstellen van 2 waterpompen om veilige toegang tot schoon water en sanitaire voorzieningen te creëren in 2 dorpen in Oeganda.

Het gaat om de dorpen Namasumbi en Namanganga in het Mukono District in Oeganda. De 1200 inwoners van deze twee dorpen hadden geen toegang tot schoon water. Er waren twee niet-functionerende waterpompen en de inwoners haalden hun water uit een ‘moeras’. Het water van het moeras is niet schoon en wordt gedeeld met dieren. De aanwezigheid van door water overdraagbare ziekten is dan ook hoog. Daarnaast was de tocht ernaartoe lang en onveilig. Het doel van het project was om de aanwezigheid van de door water overgedragen ziekten te verlagen door toegang tot schoon drinkwater voor de inwoners te creëren. Dankzij de steun van het Albert Schweitzer Ziekenhuis en hun medewerkers is het project inmiddels met succes afgerond.

Resultaten

  • Dankzij de twee herstelde schoonwaterpompen hebben nu de 1200 inwoners van Namasumbi en Namanganga toegang tot schoon drinkwater.
  • Nog eens 2.000 mensen profiteren indirect van de waterpompen, doordat deze in de buurt van scholen en gezondheidscentra staan.
  • De afstand tot de dichtstbijzijnde schoonwater bron is aanzienlijk ingekort. De meisjes en moeders die belast zijn met de taak om water te halen houden nu veel meer tijd over voor school of werk.
  • Doordat de mensen nu toegang tot schoon drinkwater hebben is het aantal gevallen van door water overgedragen ziekten, waaronder buiktyfus, bilharzia, malaria en diarree, aanzienlijk verlaagd.
  • De lange onveilige tocht naar de afgelegen waterputten hoeft niet langer ondernomen te worden. Hierdoor vinden er minder vaak incidenten van o.a. verkrachting en ontvoering plaats.
  • De inwoners hebben voorlichting gekregen over het belang van hygiëne, wat de gezondheid bevordert.
  • Bestaande waterpompen zijn hergebruikt, wat van belang is in het kader van duurzaamheid.
  • Twee onderhoudscommissies zijn aangesteld om ervoor te zorgen dat de waterpompen ook op de lange termijn goed onderhouden worden.
Namasumbi Water Committee

Conclusie

Het repareren van de twee schoonwaterpompen heeft de kwaliteit van leven, de gezondheid en het welzijn van de inwoners van Namasumbi en Namanganga in het Mukono District aanzienlijk verbeterd.

Een goede gezondheid voor iedereen

Wij zijn heel dankbaar dat het Albert Schweitzer Ziekenhuis en de medewerkers middels het salarisdonatieprogramma dit prachtige project mogelijk hebben gemaakt.

Het Nederlands Albert Schweitzer Fonds streeft naar een goede gezondheid voor iedereen, ook voor de mensen in Sub-Sahara Afrika. Dat nu ook de mensen in Namasumbi en Namanganga in het Mukono District in Oeganda toegang tot schoon drinkwater hebben is voor hen een stap in de richting van een betere gezondheid.  Een betere gezondheid leidt naar een betere toekomst. Dat gunt het NASF iedereen.