Ga door naar hoofdcontent
NieuwsSteun onze gezondheidspioniers!

Steun onze gezondheidspioniers!

Vrijdag 21 juni 2024Afbeelding Steun onze gezondheidspioniers!

Bente en William zijn 2 van onze gezondheidspioniers in Afrika. Bente zet zich al jaren in voor kinderen met Cerebrale Parese in Malawi en William maakt zich al jaren hard voor meer gelijkheid op scholen en kansen voor arme meisjes in Ghana. Beiden hebben zij een project opgestart waarvoor zij financiering zoeken. Doe je mee?

Kinderen met slikproblemen

Dit is Bente van der Meijden: gezondheidspionier en Arts Internationale Gezondheidszorg en Tropengeneeskunde (AIGT). Bente werkt sinds Februari 2019 in het Mangochi District ziekenhuis in Malawi. Het ziekenhuis heeft een verzorgingsgebied van 1.3 miljoen mensen en is daarmee één van de drukste ziekenhuizen in één van de armste regio’s van Malawi.

Bente werkt op de kinderafdeling en ondervoedingsafdeling en is betrokken bij verschillende kwaliteitsverbeteringsprojecten in het ziekenhuis. Ze werkt aan de ontwikkeling van een sliktool waarmee gezondheidsmedewerkers kunnen kijken wat de mate van slikproblemen zijn waarmee een meer gepersonaliseerd behandelplan kan worden gemaakt.

Nieuwe aanpak voor Afrika
Bente: ‘We zijn bezig met het opzetten van een holistische poli voor kinderen met een beperking. Dit zorgt ervoor dat kinderen met onder andere Cerebrale Parese (CP) door verschillende disciplines worden gezien en specialistische voedingszorg ontvangen. De sliktool is een belangrijk onderdeel hiervan. Een holistische aanpak zoals deze is nieuw in Afrika en biedt een bredere zorgbenadering dan bestaande programma’s.’

Help jij Bente met de ontwikkeling van een sliktool die slikproblemen vaststelt en gepersonaliseerde behandelplannen mogelijk maakt? Een tool zoals deze is nog nergens in Afrika gevalideerd!

Empowerment voor meisjes

Dit is Tsakpa William, gezondheidspionier en directeur van de Vulnerable Aid Organization in Ghana. Deze organisatie heeft al meer dan 10 jaar een positieve impact op drinkwater, hygiëne, onderwijs en vrouwenemancipatie. William streeft naar een betere wereld met gelijke rechten voor meisjes en vrouwen. Hij volgt momenteel een opleiding aan het IHE Institute for Water Education.

Worstelen met hygiëne
Tijdens een project waarbij toiletten en veilig drinkwater werden geïnstalleerd op de Ntruboman Senior High School in Brewaniase zag William meisjes worstelen met menstruatiehygiëne vanwege de hoge kosten. Hij ontwikkelde hierop het programma ‘Empowerment van vrouwen en meisjes door middel van menstruele hygiëne.’

Het project is gericht op het opzetten van een uitgebreid programma voor menstruele hygiëne om meisjes kennis, toegang en ondersteuning te bieden voor een betere menstruele gezondheid op 9 scholen in de gemeente Nkwanta South.

William: ‘In tegenstelling tot traditionele interventies die zich alleen richten op het verstrekken van sanitaire producten, heeft dit programma een heel veelzijdige oplossing; dat maakt het zo bijzonder.’

Help jij William met het uitrollen van een veelzijdig programma dat zorgt voor een betere menstruele gezondheid op 9 scholen in Ghana? De toekomst van meisjes kan hiermee voorgoed veranderen.