Ga door naar hoofdcontent
ProjectenAmbulance motoren voor zwangere vrouwen – Oeganda

Ambulance motoren voor zwangere vrouwen – Oeganda

Woensdag 21 februari 2024

In Afrika, en met name in Oeganda, is de moedersterfte hoog. Moeders overlijden niet alleen vaak tijdens de bevalling, maar kampen erna ook met een chronisch slechte gezondheid. Veel vrouwen gaan niet naar prenatale bezoeken terwijl ze zwanger zijn, wat ertoe leidt dat zwangerschappen met complicaties pas bekend worden als een vrouw op het punt van bevallen staat.

Vrouwen moeten vaak zonder ondersteuning naar een gezondheidszorginstelling lopen: vaak een lange en moeilijke tocht. Eenmaal daar aangekomen, moeten ze uren wachten voor ze gezien kunnen worden. En na het bezoek moet de tocht naar huis weer worden afgelegd. Dit zorgt ervoor dat veel zwangere vrouwen helemaal niet naar een gezondheidszorginstelling gaan.

ambulance

Doel:

Betere zorg voor zwangere vrouwen

 

Afbeelding voor

gezondheidszorg

Thema:

Moeder en kindzorg

euro

Budget:

€6.534

Pregnant woman

Doelgroep:

150 zwangere vrouwen en 350 (jonge) vrouwen

Uganda

Locatie:

Jinja District, Uganda

Afbeelding voor

HEART

Gezondheidspionier:

Michael Dhatemwa

Project

Doelstelling en doelgroep

Resultaat

Project

De 3 ambulance motoren zijn lokaal ontworpen en speciaal gemaakt voor medisch transport in afgelegen gebieden. Deze ambulances worden gebouwd door het gespecialiseerde team in het Jinja district. Zij zorgen voor complexe reparaties terwijl kleine reparaties door lokale rijwielreparateurs kunnen worden uitgevoerd.

Doelstelling en doelgroep

Zwangere of net bevallen vrouwen in de subprovincie Kakira en het Jinja-district. Indirect wil dit project ook Oegandese mannen betrekken bij het bevallingsproces, door middel van de prenatale of postnatale huisbezoeken. Mannen die tijdens het bezoek thuis zijn, worden aangemoedigd om aan het bezoek deel te nemen.

Resultaat

De uiteindelijke doelstelling is dat geen enkele moeder meer overlijdt tijdens de bevalling. Ook probeert het project het bewustzijn rondom zwangerschap en bevalling te verbeteren.
Dit om ervoor te zorgen dat zwangere vrouwen tijdig een verwijzing krijgen naar gespecialiseerde zorg.

Afbeelding Pregnant woman
Afbeelding IMG-20210806-WA0000

Gezondheidspionier Michael Dhatemwa

Gezondheidspionier Michael wil met zijn team 3 ambulancemotoren aanschaffen. Deze worden gebruikt om zwangere vrouwen in afgelegen gebieden te bezoeken, zorg ter plaatse te verlenen en zwangere vrouwen te vervoeren wanneer dat nodig is. Ook worden de ambulancemotoren gebruikt om een pre- of postnataal bezoek aan huis af te leggen als de zwangere vrouwen zelf niet naar een gezondheidszorgcentrum af kunnen reizen.

 

Afbeelding Michael

Wil jij ook mee helpen?

Kijk dan op de pagina help mee voor alle mogelijkheden waarmee jij het verschil kan maken.

Of doneer nu en help ons de projecten te financieren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.