Ga door naar hoofdcontent
ProjectenShirati Peanut – een goede behandeling voor ondervoede kinderen in Tanzania

Shirati Peanut – een goede behandeling voor ondervoede kinderen in Tanzania

Donderdag 3 maart 2022

In Shirati worden kinderen vaak in het ziekenhuis opgenomen met de ernstigste vorm van ondervoeding. Ondervoeding kan uiteindelijk leiden tot groeiachterstand, een verminderde cognitieve ontwikkeling en zelfs de dood. Door de productie van voedzame pindarepen in het ziekenhuis zelf kunnen ondervoede kinderen een goede behandeling krijgen en overleven.

In Tanzania lijdt bijna 40% van de kinderen onder de 5 jaar aan een vorm van ondervoeding. De armste gezinnen worden over het algemeen het hardst getroffen.
Aangezien het percentage mensen dat onder de armoedegrens leeft hoger is in Shirati dan het landelijk gemiddelde, is ondervoeding hier een veel voorkomend probleem.

pregnant belly

Doel:

Ondervoeding bij kinderen bestrijden

 

Afbeelding voor

gezondheidszorg

Thema:

Het vergroten van gezondheidsvaardigheden

euro

Budget:

€10.125

kenia

Doelgroep:

Ondervoede kinderen van 6 maanden tot 5 jaar

kenia

Locatie:

Kenia

 

Afbeelding voor

HEART

Gezondheidspionier:

Nathan Beijneveld en Victoria von Salmuth

Project

Doelstelling en doelgroep

Resultaat

Project

De behandeling is relatief eenvoudig en bestaat uit een bepaalde verrijkte melk en pindakaas, bekend als kant-en-klaar therapeutisch voedsel (RUTF). Het sterftecijfer is echter hoog zonder deze producten en de zendingen van de overheid zijn vaak onbetrouwbaar. Daarom ontstond, nadat er weer een ondervoed kind was overleden, het idee om deze RUTF zelf te gaan maken op het terrein van het ziekenhuis.

Doelstelling en doelgroep

Het doel van het project was om de gezondheidszorg in het Shirati Hospital voor alle kinderen die opgenomen worden met ondervoeding te versterken, Dit heeft het project bereikt door op het ziekenhuisterrein de productie van pindarepen op te zetten. Daarnaast heeft het project gezorgd voor voorlichting over lokaal beschikbaar voedzaam eten en over voorkomen en herkennen van ondervoeding.

Resultaat

Met de hulp van het Albert Schweitzer Fonds is een productie-eenheid op het terrein van het ziekenhuis gerealiseerd. Hier wordt verrijkte melk geproduceerd op basis van soja en maïs, die nodig is om ernstig ondervoede patiënten door de eerste fase van herstel te helpen. In 1 jaar tijd zijn er meer dan 6.000 eenheden van de pindarepen geproduceerd, waarbij meer dan 600 kilo pinda’s is gebruikt. Er worden rond de 500 ondervoede kinderen per jaar behandeld.

Afbeelding E790A27D-A249-4404-9E48-3C4D7ABB2DD9-1024×768

Gezondheidspioniers Victoria & Nathan

Nathan Beijneveld en Victoria von Salmuth zijn beiden tropenarts en dienden dit project in 2021 voor de Albert Schweitzer Prijs. Nathan: Op de kinderafdeling van het Shirati ziekenhuis word je regelmatig geconfronteerd met ondervoede kinderen. Er is maar weinig wat we voor ze kunnen doen. Door zelf in het ziekenhuis voedzame pindarepen te gaan produceren, kunnen we deze kinderen op een relatief eenvoudige manier wél een goede behandeling geven.

Er zijn eiwitrijke pindarepen op de markt, zoals Plumpy Nuts, maar de levering hiervan gaat niet goed en deze zijn relatief duur. Daarom hebben wij besloten om zelf pindarepen te gaan produceren met behulp van de koks van het ziekenhuis en een diëtist die we willen aanstellen. Het is een gemakkelijke en kosteneffectieve oplossing.’

Afbeelding Nathan en victoria

Wil jij ook mee helpen?

Kijk dan op de pagina ‘Help mee’ voor alle mogelijkheden waarmee jij het verschil kan maken.

Of doneer nu en help ons de projecten te financieren.

Meld je aan voor de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.